Årets Olsokkunstner

Pride Art utnevnt til årets Olsokkunstner på Stiklestad Nasjonale Kultursenter. OPEN CALL til utstilling om skeiv tro og spiritualitet, frist 10/4.

Pride Art slår følge med etablerte kunstnere som Håkon Bleken, Franz Widerberg, Inger Sitter, Magne Furuholmen og Finn Graff når de nå utropes til årets Olsok-kunstner. Olsokdagene på Stiklestad er en årlig festival som går av stabelen 26. juli – 31. august, hvor Spelet om Heilag Olav er høydepunktet. Festivalen byr også på musikkopplevelser og kunst, og i anledning Skeivt kulturår blir årets festival skeivere enn normalt. Tema for Olsokdagene i år er FRI og nettopp derfor har festivalen hentet inn kunst- og aktivistkollektivet Pride Art som festivalkunstnere.

Stiklestad Nasjonale Kultursenter Foto: Espen Storhaug

En viktig grunn til temavalget er Skeivt kulturår, dvs. den store, nasjonale markeringen av at det i 2022 er 50 år siden avkriminaliseringen av homofili i Norge. – Vi i SNK er opptatt av å bidra til at Skeivt kulturår skaper positiv endring for skeive i Norge, og er utrolig glade for at Pride Art takket ja til å bli årets olsokkunstner. I fellesskap vil vi utvikle en praktfull utstilling som gjør at enda flere kjenner seg hjemme på Stiklestad, sier Maria Veie Sandvik, SNKs prosjektleder for Olsokutstillingen 2022.

Må ikke till Oslo for å «komme ut av skapet»
– Jeg er opptatt av at distriktene også skal være et bra sted å vokse opp for skeive, at man ikke må til Oslo for å kunne «komme ut av skapet». Museene har tradisjonelt gitt mest plass til fortellinger om godt voksne heterofile menn med makt, og på Stiklestad er det ekstra viktig å ta et oppgjør med dette. For at museene skal være møtesteder «der fortellinger møtes» vil jeg arbeide for at skeives fortellinger blir synlige, fortsetter Maria Veie

Skeiv åndelighet
– Det er en stor ære å få dette oppdraget, sier Pride Art-leder Frederick Lucius Nathanael. Religiøse, spirituelle og eksistensielle tema i skeiv kunst har tradisjonelt vært knyttet til opprør og kritikk av institusjonalisert religion. Forfølgelse, undertrykkelse og hat, både historisk og i dag, har i stor grad blitt organisert og næret av religiøse aktører. Men de siste årene har vi i Pride Art sett et markant skifte med at skeive kunstnere i stadig større grad uttrykker positive uttrykk for det åndelighet og tro i sin kunst. Mennesker som bryter med normer for kjønn og seksualitet har som alle andre behov for personlig åndelighet og trosfellesskap for trøst og mening, selv om vi som oftest har manglet tilgang og blitt utstøtt av resligiøse samfunn, legger Frederick till.

Befaring på Stiklestad med ledelsen for Pride Art og Stiklestad

Call for artists
Olsokutstillingen 2022 blir en kollektivutstilling og prosessen med å fylle prosjektet med kunstnerisk innhold, er godt i gang. – Det unike og suksessfulle i vår måte å sikre reelt mangfold på er å utfordre tradisjonelle kriterier for hva som er god og dårlig kunst. Kunst blir skeiv når den forsøker å skape et åpent, utforskende rom som leker med, protesterer mot, utfordrer og åpner opp det oppleste og vedtatte. Vi er spente på hva som kommer frem nå som vår open call er sendt ut på kryss og tvers av Pride Arts og SNKs nettverk!, sier Nathanael i Pride Art. Medlemmer av Pride Art kan søke om å stille ut med frist 10. april via denne lenken: https://www.deltager.no/event/OLSOKUTSTILLINGEN2022

Stort mediaintresse
Allerede nå viser media en veldig stor interesse for utstillingen og vi ser frem til flere artikler i fremtiden om utstillingen og deltakende kunstnere. Følg med på nyhetene på nettsiden vår og i våre sosiale medier for å holde deg oppdatert.

Her snakker leder på dagens morgensending på NRK (spol til 01:55:00): https://tv.nrk.no/…/nyhet…/202203/NNFA05032122/avspiller

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Read more